Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΔΕΡΜΑ

ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΔΕΡΜΑ 

ΜΕΛΙ
Σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών <<ως μέλι νοείται το τρόφιμο που παράγουν οι μελιτοφόρες μέλισσες από το νέκταρ των ανθέων ή από εκκρίσεις που προέρχονται από ζωντανά μέρη των φυτών ή που βρίσκονται πάνω σε αυτά (νέκταρ ή εκκρίσεις) , συλλέγουν, μεταποιούν, αναμιγνύουν σε δικές τους ειδικές ουσίες, αποταμιεύουν και αφήνουν να ωριμάσει στις κηρήθρες της κυψέλης>>.
Το μέλι αποτελεί ένα σύμπλεγμα χημικών ενώσεων. Περιέχει πάνω από 180 ουσίες-στοιχεία και η χημική του σύνθεση ποικίλλει από είδος σε είδος.


Το μέλι στο δέρμα:
Θρεπτικό
Το μέλι είναι ιδιαίτερα θρεπτικό για το δέρμα, με σημαντικές εξισορροπητικές ιδιότητες , ενώ παράλληλα επιταχύνει την ανανέωση των ιστών. Προσθέτει υγρασία στο δέρμα και το διατηρεί δροσερό , καθώς έχει την ικανότητα να έλκει , να απορροφά και να διατηρεί νερό στα μόριά του. Τα πολύτιμα συστατικά του , όπως μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο , μπορούν να βοηθήσουν το δέρμα και τα μαλλιά, με τοπική εφαρμογή, να αναγεννηθούν.
Καθαριστικό
Το μέλι όταν αναμειχθεί με το νερό, το φυσικό του ένζυμο , λειτουργεί αποτελεσματικά ως βαθύ καθαριστικό , και ήπιο αντισηπτικό του δέρματος , χωρίς όμως να του αφαιρεί τα φυσικά του έλαια.
Προστατευτικό
Το μέλι έχει αντιοξειδωτικές, αντιμυκητιακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες και προστατεύει το δέρμα από την καταστροφική επίδραση του περιβάλλοντος.
Ενυδατικό
Είναι δραστικό φυσικό ενυδατικό, με τη δυνατότητα να απαλύνει και τα πλέον ξηρά δέρματα ή μαλλιά , με τακτική χρήση . Ελκύει, απορροφά και διατηρεί νερό στα μόριά του, έτσι προσδίδει στο δέρμα υγρασία και το διατηρεί δροσερό. Προσφέρει ουσιαστική ενυδατική δράση για περισσότερο από 24 ώρες. Επιβραδύνει την διαδερμική απώλεια του νερού χωρίς να φράσει τους πόρους.
Αντιφλεγμονώδες
Μετά από επάλειψη μελιού στις πληγές παρατηρείται υποχώρηση της φλεγμονής και του οιδήματος γύρω από αυτές .Επιπρόσθετα η χρήση του μελιού είναι χωρίς τις σοβαρές αντενδείξεις που παρουσιάζουν τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα της κλασσικής ιατρικής.




Αντιγηραντικό
Το φυσικό μέλι βοηθά το δέρμα, να διατηρείται νεανικό, ως θεραπευτική αγωγή φροντίδας, καθώς τα αντιοξειδωτικά του συστατικά , βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών.


Επουλωτικό- αναπλαστικό
Επιδρά σε οποιασδήποτε προέλευσης και αιτιολογίας πληγή δερματικού ιστού, εσωτερικού ή εξωτερικού. Καταπολεμά τις μολύνσεις του δέρματος, θεραπευτικό στις πληγές και τα εξανθήματα.
Είναι φυσικό επουλωτικό, καθώς η ευεργετική δράση του είναι ότι βοηθά στην προστασία του δέρματος από τις μολύνσεις και προάγει την επούλωση των πληγών.
Επειδή προστατεύει το δέρμα από ερεθισμούς, θεωρείται το πλέον κατάλληλο για ευαίσθητα δέρματα όπως των μωρών.
Ενάντια στην ακμή
Το μέλι , μπορεί να δράσει ενάντια στην ακμή. Το μέλι διαθέτει ιδιότητες αντιβακτηριδιακές τόσες, που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των βακτηρίων της ακμής στην εξάλειψη των κηλίδων.
Πηγές: ΙΓΕ, Διαδίκτυο,
Περιοδικό Κοσμητολογίας , «το καλλυντικό» από Ελληνική εταιρεία Κοσμητολογίας- τεύχος 21



Δεν υπάρχουν σχόλια: